Grenzen van de confectietechniek

weinor is er in de afgelopen jaren in geslaagd om knikvouwen tot een minimum te beperken. Toch zijn knik- en wikkelvouwen ook bij uiterst zorgvuldige productie nooit volledig uit te sluiten. Ze verminderen in geen geval de kwaliteit van uw zonnescherm.

Producteigenschappen van zonweringdoeken

Het doek van een zonnescherm heeft in eerste instantie een zonwerende werking. Het verschaft schaduw en beschermt tegen fel licht, UV-straling en overmatige hitte. Daarnaast zorgt het via de vormen en kleuren van het doekpatroon voor een aangename atmosfeer. Ondanks moderne, intensieve en zorgvuldige fabricageprocessen is het niet mogelijk om kleine "schoonheidsfoutjes" in afgewerkte doeken te voorkomen. Daarom moeten wij dergelijke "onregelmatigheden" als reden voor reclamatie helaas uitsluiten.

De door ons verwerkte technische weefsels voldoen aan strenge kwaliteitseisen en worden gedurende het productieproces uitgebreid getest in het laboratorium. Via erkende meetmethoden worden oppervlaktegewicht, maximale trekkracht, maximale rek onder trekkracht, scheurkracht, waterdrukbestendigheid, waterafstoting, lichtechtheid, weersbestendigheid, zonne-energiegedrag en overige eigenschappen consequent gecontroleerd.

Knikvouwen

Streepvorming bij knikvouwen bij tegenlicht

Wikkelvouwen

Wikkelvouwen in het midden van de doekbaan

Wafelvorming

Golving van het doek naast een naad

1. Knikvouwen

ontstaan bij de confectie en bij het vouwen van het zonneschermdoek. Op het punt van de vouw kan bij tegenlicht, met name bij lichte kleuren, een donkere streep zichtbaar worden. 

2. Golfvorming bij de naden

Zonweringdoeken worden gewoonlijk geconfectioneerd met circa 120 cm brede stofbanen. Bij het aan elkaar naaien ontstaan bij de naden en zomen een bovenste en een onderste stoflaag. Wordt het schermdoek opgerold, dan ontstaan tussen deze stoflagen spanningen. Door de dikte van de doeken (circa 0,5 mm) moet de bovenste baan van het doek bij het oprollen een langere weg afleggen dan de onderste - dit wikkelverschil bedraagt bij één omdraaiing van de doekas reeds 3,14 mm. Over de gehele rollengte van het doek worden de naden en de zomen aan de zijkanten uitgerekt. Dit veroorzaakt een doorhang in dit gedeelte - het doek gaat hier golven. Dit onvermijdelijke effect heeft geen invloed op de kwaliteit, de werking of de levensduur van de doeken. 

3. Effect van "honingraat" vorming

Zonweringdoeken worden genaaid in de uitvalrichting, zodat de trekspanning op de kettingdraden werkt. Deze worden dichter geweven dan de inslagdraden om trekkrachten optimaal op te vangen. Hierdoor ontstaat - afhankelijk van de weersomstandigheden en de doekformaten – het effect van "honingraat" vorming. Dit effect wordt versterkt door ongunstige lichtval of door vocht – met name als het doek nat wordt ingeschoven. Om regenwater te laten weglopen, moet de helling van het doek minimaal 14° bedragen.

Dit voorkomt vorming van waterzakken en vuilstrepen. De "honingraat" vorming kan tot aan het midden van de stofbaan lopen. Dit effect heeft geen invloed op de kwaliteit, de werking of de levensduur van de doeken.

4. Zichtbare doekkanten bij gemengde garens

De gemengde garens van de weinor doekcollectie zijn zeer geliefd vanwege de moderne kleureffecten. Gemengde garens zijn een combinatie van kleurgecoördineerde lichte en donkere garens waarmee aantrekkelijke kleurencombinaties kunnen worden gemaakt. Wanneer de afzonderlijke doekbanen van het gemengde garen gesneden worden, kunnen afhankelijk van het dessin doekkanten met meerdere kleuren op het snijpunt ontstaan. De mate waarin deze zichtbaar zijn, hangt af van de positionering van de snede ten opzichte van de positie van het betreffende draadverloop. De zichtbaarheid van de doekkanten is een fabrikant-onafhankelijk fenomeen dat onvermijdbaar is. Het betreft hier dus geen technische fout en er kan niet worden gereclameerd. De zichtbaarheid is sowieso doorgaans minimaal.

Meer informatie kunt u in de brochure “richtlijnen voor de beoordeling van geconfectioneerde zonneschermdoeken“ van het Industrieverband Technische Textilien-Rollladen-Sonnenschutz e.V., Fliethstraße 67, D-41061 Mönchengladbach vinden

Aanbeveling van weinor

Zonneschermen en serrezonwering zijn zonweringsinstallaties, die bij regen en wind moeten worden opgerold. Doeken die nat geworden zijn, kunnen versterkt wikkelvouwen vertonen.

Lees hier meer over de producteigenschappen van zonweringdoeken.

Download

Downloads

Downloads

Herausgeber: Industrieverband Technische Textilien, Rollladen, Sonnenschutz
Type: JPG
Grootte: 154 KB