Blijvend mooi!

Kwaliteit en het juiste onderhoud van het weinor zonweringdoek

Gids
Geschreven door: Désirée Gärtner

Kwaliteit is bij weinor traditie: alle producten zijn als vanouds ontworpen voor een lange levensduur. Zo staat ook bij de doeken het langdurige gebruik centraal. Voor een hoge bestendigheid van het zonweringdoek kiest weinor voor de modernste verftechniek, een hoogwaardige afwerking en de beste verwerking. Maar ook de gebruikers kunnen iets doen om hun doek langdurig mooi te houden.

Om gebruikers zo veel mogelijk zekerheid te bieden bij het genieten op het terras zijn de doeken van 'my collections 2' gecertificeerd conform OEKO-TEX standaard 100 en garanderen met een afscherming van minstens 93,3% van de UV-straling maximale bescherming tegen de zon.

De door weinor toegepaste spinbadtechniek, de intensiefste en hoogwaardigste manier van verven, staat voor langdurig plezier beleven aan mooie doeken. Tijdens een speciaal spinbadproces worden de kleurpigmenten al tijdens de productie in de vezels opgeslagen, nog voordat deze tot draden worden gesponnen. Zo zit de kleur tot diep in de kern, waardoor het doek langdurig zijn stralende kleur behoudt. Nog een voordeel: Spinbadverven is duidelijk milieuvriendelijker dan traditionele verfprocessen. In vergelijking met andere verfprocessen wordt daarbij tot 90% minder water verbruikt.

Vuil krijgt geen kans 

Voor een lange levensduur beschikken alle weinor doeken over een hoogwaardige afwerking die langdurig vuil laat afdruppelen. Maar zelfs wanneer er eenmaal vlekken op het zonweringdoek ontstaan, is er hulp. 

Stuifmeel of ander los vuil op het zonweringdoek kunnen heel eenvoudig met de meubelborstel van de stofzuiger worden weggezogen of voorzichtig met plakband worden verwijderd. 

Gewoon het schuim zijn werk laten doen

Algemene vervuiling, maar ook lichte vlekken kunnen worden behandeld met een ca. 5-10% oplossing van fijnwasmiddel en lauwwarm water. De watertemperatuur mag dus niet hoger zijn dan 40 °C. En gebruik uit liefde voor het milieu alleen een biologisch afbreekbaar product. 

Dompel voor het laten schuimen van de reinigingsoplossing de spons heel eenvoudig enkele malen in de oplossing en druk deze uit. Verdeel het schuim over de vuile plek en laat dit 15 tot 20 minuten inwerken. Spoel vervolgens af met veel schoon water. Herhaal dit proces zolang totdat het vuil of de lichte vlekken volledig verdwenen zijn.

Maar wees voorzichtig: Sterk wrijven met harde borstels of sponzen kan het zonweringdoek opruwen of beschadigen. 

Wat te doen bij hardnekkige aanslag? 

Soms is haast geboden. Groenige verkleuringen op het zonweringdoek dienen zo snel mogelijk te worden verwijderd. Hoe langer de aanslag van groenalgen of mos op een doek blijft zitten, hoe groter het gevaar dat er schimmelplekken ontstaan. Want groenalgen en mos vormen gewoonweg een optimale voedingsbodem voor micro-organismen. Wie hiermee te lang wacht, loopt het gevaar vervuiling of schimmel niet meer volledig te kunnen verwijderen.  

Er komt een vogel aanvliegen

Wij houden van onze gevleugelde vrienden, maar minder van wat ze achterlaten. Daarom luidt bij doeken de vuistregel: hoe levendiger, hoe minder gevoelig. Voor locaties aan drukke straten of met veel bomen in de buurt hebben wij extra levendige dessins met donkere ondergrond ontwikkeld, waarop vervuilingen niet zo goed zichtbaar zijn. Resten van bladeren, stuifmeel, roet en vogelpoep zijn hierop minder goed herkenbaar en uw zonnescherm ziet er langer mooi uit.

Vlekken van vogelpoep zijn bijzonder agressief, omdat deze in combinatie UV-straling snel tot aantastingen en verkleuringen leiden. Het wegwrijven of -krabben van de vlekken dient zo mogelijk te worden vermeden, zodat het oppervlak niet wordt beschadigd. Zolang het vuil nog vers is, kan men het met een vochtige doek opnemen en de vlek met een milde reinigingsoplossing nabehandelen. Ouder vuil wordt bij voorkeur geweekt met warm water, vervolgens met een zachte doek verwijderd en met een milde zeepoplossing bewerkt. Afdruppelende vloeistoffen kunnen met een droge, absorberende doek worden afgeveegd.

Niet vergeten: de nabehandeling 

De nabehandeling met veel schoon water is in ieder geval dringend noodzakelijk om al het reiniginsmiddel te verwijderen. Hoe beter de nabehandeling en hiermee de verwijdering van het gebruikte reinigingsmiddel, hoe minder het effect op de waterafstotende eigenschappen van het zonweringdoek.

Vouwen zorgen voor karakter– ook bij het zonweringdoek 

Raatvorming, knik- of andere vouwen kunnen zelfs bij het beste doek niet compleet worden uitgesloten. Zij hebben echter geen invloed op de kwaliteit. Hiermee moet in ieder geval rekening worden gehouden: het zonweringdoek mag niet langere tijd vochtig blijven. Daarom dienen de zonneschermen alleen bij wijze van uitzondering nat ingerold te worden. Wanneer dit niet te vermijden is, moet men het doek bij de eerstvolgende gelegenheid in uitgerolde toestand weer laten drogen.

Vlekken dienen nooit droog te worden uitgeborsteld, omdat anders het gevaar bestaat, dat het vuil in de vezels en tussenruimtes wordt gewreven. Eigenlijk vanzelfsprekend: Om een beschadiging van naden en materiaal te voorkomen, mogen er ook geen hogedrukreinigers worden gebruikt voor de reiniging.  

Wie deze tips in acht neemt, zal lang plezier beleven aan het zonweringdoek. 
Hier vindt u meer informatie.