Schaduwspel onder het lamellendak

In het Keulse stadsdeel Langel heeft opdrachtgever Michael Fahner voor zichzelf een speciale buitenkamer gecreëerd. Midden in zijn grote tuin overdekt een kubistisch lamellendak het rechthoekige zwembad en de moderne zithoek. Uitgerust met vele extra's voor nog meer comfort en atmosfeer verandert het architectonische pronkstuk van de fabrikant Weinor het gebied in een persoonlijk droomterras.

De schaduw van de half open lamellen tekent interessante licht-donker contrasten op het terras en het wateroppervlak van het zwembad. Het is precies dit samenspel van licht waarvan Michael Fahnert het meeste geniet. Deze doet denken aan het schaduwspel van zuidelijke jaloezieën en verspreidt een mediterrane sfeer in de omgeving van de Rijn. ''Met zijn strakke design past de kubistische overkapping zeer goed in onze tuin'', vertelt de opdrachtgever. 

Hoogwaardige regen- en windbescherming

Omdat Michael Fahnert als outdoorfan bijna elke dag in de tuin is, wilde hij al heel lang een betrouwbare zonwering, regen- en windbescherming die is gemaakt in Duitsland. Nu kan hij bij regenachtig weer zijn lamellendak eenvoudig met de handzender sluiten en in alle bescherming tijd doorbrengen op het terras. Als monteur bij Weinor vakhandelaar Rolladen König weet de expert op het gebied van zonweringen echter ook hoe belangrijk een effectieve blokkade van UV-straling is. Hier biedt Artares een zeer flexibele zonbescherming. Dankzij de draaibare lamellen kan de lichtinval bij zonneschijn individueel worden geregeld en biedt Artares zo bij elke stand van de zon een effectieve UV-bescherming voor een onbezorgd oponthoud in de buitenlucht.

Daarnaast moest de regen- en windbescherming echter ook zowel variabel als solide zijn en voldoen aan hoge vereisten ten aanzien van functionaliteit en esthetiek. Het nieuwe lamellendak was nog maar net op de markt toen de opdrachtgever van de gelegenheid gebruik maakte om het door hem gewenste droomterras met veel individuele details te realiseren. Hij koos voor het product van Weinor ''vanwege de hoge kwaliteitsnormen en het exclusieve design''. Nu trekt de elegante terrasoverkapping die in totaal 27 m2 overdekt, ieders aandacht in de royale tuin.

Altijd een goed klimaat

Via afstandsbediening kan niet alleen de lichtinval, maar ook de temperatuur onder het lamellendak worden gereguleerd. Wanneer het te warm wordt, opent Michael Fahnert gewoon de lamellen en de verwarmde lucht stroomt door het dak naar boven weg. Zo kan het klimaat op het terras heel eenvoudig via de openingshoek van de lamellen worden bestuurd. Regenwater wordt via het licht gekantelde dak in goten en door staanders naar beneden afgevoerd.

Automatische besturing via sensortechniek

Voor extra veiligheid is de terrasoverkapping Artares bovendien uitgerust met een weersensor, die het lamellendak vanaf een vastgelegde drempelwaarde sluit bij teveel zon of regen. Bij lage temperaturen of bij dreigende vorst brengt de automaat de lamellen in een licht gekantelde positie, zodat deze niet aan elkaar kunnen vastvriezen. Ook bij sneeuw openen de lamellen automatisch om zo de belasting op het dak te verminderen.

Zonbescherming en privacy dankzij verticale zonwering

Michael Fahnert heeft zijn lamellendak uitgerust met verticale zonweringen, zodat hij ''aan de zijkant wordt beschermd tegen nieuwsgierige blikken of de zon'' Deze worden eveneens bestuurd via de handzender en zorgen snel voor meer privacy en perfecte bescherming bij laagstaande zon. Daarnaast kan er met de verticale zonwering 's avonds een gezellige sfeer worden gecreëerd. Een uitgekiend design zorgt ervoor dat de zijschermen bij het inrollen compleet in de attiek, ofwel de rand van het dak, verdwijnen.

Pure atmosfeer

Niet alleen overdag zorgt het lamellendak voor interessante optische effecten. Omdat Michael Fahnert ook graag 's avonds in de tuin geniet, is hij erg blij met de diverse kleurensferen, die met zijn terrasoverkapping mogelijk zijn. De staanders en de attiek van zijn lamellendak zijn uitgerust met hoogwaardige kleurenledstrips, die een ruim spectrum aan dimbare kleuren mogelijk maken, kleurenledstrips in de lamellen verspreiden warmwit licht. Beide kunnen heel eenvoudig met de afstandsbediening worden bediend. ''Voor mij is deze mogelijkheid heel belangrijk'', benadrukt de opdrachtgever. ''Ik kies de kleur die het beste bij mijn stemming of de gelegenheid past.'' 

Zou u Artares aanbevelen? ''Zeker'', reageert hij snel, ''wie graag veel tijd doorbrengt in de tuin, krijgt hiermee een mooie en flexibele zonwering, regen- en windbescherming en een klimaat naar keuze.''

Uitvoerende weinor partner: Rolladen König, Keulen
www.rolladen-koenig.de

Meer informatie over de gebruikte weinor producten:

Artares

Het lamellendak Artares zorgt dankzij natuurlijke ventilatie door een geavanceerde lameltechniek voor een individueel bioklimaat op uw terras.