ZONWERING

Goede vooruitzichten voor het terrasseizoen

We krijgen meer te maken met extreem weer, dat zeggen de meteorologen tenminste. Dan is het riskant om ver van tevoren een gezellige avond met vrienden op het terras of op het balkon te plannen. Tenzij men het buitengedeelte passend afgeschermd heeft, bijvoorbeeld met glazen schuifdeuren.

In elk jaargetijde in de zithoek buiten genieten van het mooie uitzicht – bij zonneschijn of regen – dat was een hartewens van Ellen en Jochen Seiler. Begrijpelijk, want de heuvel waarop hun eengezinswoning uit de jaren 60 ligt, biedt vrij uitzicht op de heerlijke bergen van de nabijgelegen Schwäbische Alb. Gelukkig was het aan het woongedeelte grenzende terras al overdekt en aan de zijkanten en achterzijde gesloten. Het grote front met het heerlijke uitzicht bleef open – vanwege het geweldige uitzicht, dat men niet dicht wilde bouwen.

Onbeschermde ligging

Op zich waren dit al goede voorwaarden voor onbezorgd genieten in de buitenlucht. Een zomerse bui zonder wind maakte niets uit. Alleen jammer dat de open terraszijde op het zuidwesten ligt. Want juist uit deze hoek waait altijd de wind, die de regen onder het dak van het zitgedeelte voert. Daarom dachten de huiseigenaren na over oplossingen, hoe de weergevoelige zijde afgesloten zou kunnen worden zonder afbreuk te doen aan het uitzicht. Een glazen systeem als een serre was geen optie. Hier zouden vaststaande profielen het uitzicht verstoren. Dus dacht men eerst aan een gordijn van transparante folie, dat snel volledig geopend en weer gesloten kan worden. Bij een dergelijk groot oppervlak zou het gordijn echter bij wind als een zeil opwaaien en sterk naar binnen klappen.

De juiste oplossing: verschuifbare glazen elementen

Nadat ze al vele ideeën afgekeurd hadden, nodigden de huiseigenaren een vakman voor zonwering en weerbescherming uit de MR-Gruppe uit. De afspraak ter plaatse was zinvol. Na enkele overwegingen rijpte het idee om frameloze glazen elementen te voorzien van glazen schuifdeuren die geheel naar de zijkant geschoven kunnen worden, zoals fabrikant weinor ze als compleet systeem aanbiedt.

Professionele montage

Uiteindelijk werd besloten glazen schuifdeuren w17 van weinor in te zetten. Voor de montage hadden de handwerkers van het vakbedrijf een dag nodig. Wat relatief eenvoudig klinkt, bleek een uitdaging. Omdat de hoogte van de frontzijde tot aan het dak maar liefst 3,60 meter bedraagt, moesten om statische redenen twee vaststaande glazen segmenten met een T-vormige draagbalk in het bovenste gedeelte worden gemonteerd. Daaronder zijn acht bewegende glazen schuifdeuren met een hoogte van 2,50 meter en een breedte van 0,70 meter geïnstalleerd. Deze worden aan de bovenzijde door een rail in de T-draagbalk gehouden en liggen op een bodemrail met vier sporen, waarover ze bewegen. Op deze manier kunnen de glazen schuifdeuren heel eenvoudig naar beide zijden worden geopend en gesloten. Een zogenaamde meenemerfunctie zorgt ervoor, dat de glazen schuifdeuren elkaar meetrekken. Dat maakt het hanteren van de deuren een stuk eenvoudiger.

Frameloze elementen voor een onbelemmerd uitzicht

Als de glazen schuifdeuren geheel dichtgeschoven worden, dan is de zithoek buiten afgesloten. De overgangen van de acht ruiten zijn nauwelijks zichtbaar en de bewoners hebben nog altijd onbelemmerd zicht op het bergachtige landschap. Zo kan het regenen, stormen, sneeuwen – dankzij de glazen schuifdeuren zitten familie en vrienden altijd goed beschut in hun nieuwe, favoriete woongedeelte. Schijnt de zon en is het warm, dan worden de elementen makkelijk snel aan de kant geschoven.

Uitvoerende weinor partner: MR-Gruppe

http://www.mr-gruppe.de

Foto's: weinor / MR-Gruppe

Impressies

weinor w17
weinor w17
weinor w17
weinor w17
weinor w17
weinor w17

Meer informatie over de weinor producten:

w17 easy – de glazen schuifwand

Deze kozijnloze glazen schuifwand geeft altijd een onbelemmerd uitzicht vanaf het terras.