Knikarmscherm aan architectenwoning

Het kubistische, witte huis met zijn markante bouwvorm torent hoog boven het zacht glooiende grondstuk van een nieuwbouwwijk in het Saksische Chemnitz uit. Grote venstergevels, interessant verspringende verdiepingen en een uitstekend terras zorgen voor ontwerpaccenten. Het witte cassettescherm Kubata van de zonneschermfabrikant Weinor uit Keulen past met zijn kubistische design als één geheel in het ensemble – puristische bouwvorm op zijn best.

Overeenkomstig het ontwerp van de Saksische architect Andreas Richter,die bekend staat om zijn Bauhaus stijl, staat de eengezinswoning met een grondoppervlak van 150 m2, die al in 2015 is gebouwd, voor een modern bouwconcept. Het was de taak van de bovenverdieping, die boven het terras met een oppervlak van 30 m2 uitsteekt, om deze van schaduw te voorzien.

Maar al gauw ontdekte de opdrachtgever, dat het schaduwoppervlak niet voldoende was om het terras volledig te kunnen benutten. '’Wij wilden ons terras graag helemaal gebruiken, ook wanneer de zon op zijn felst is'’, vertelt de eigenaresse, '’en 's avonds moest het zonnescherm de warmte op het terras houden en voor behaaglijkheid zorgen.'’  

Kubistische vormtaal

Voor de opdrachtgevers, met een voorliefde voor design, was het belangrijk dat het knikarmscherm harmonisch zou samensmelten in de gevel en niet te veel aandacht van het totaalontwerp zou weghalen. Een aanbeveling van rolluik- en zonweringsexpert Claus Dipmann van specialist Rollo Voigt uit Chemnitz zette hen op het juiste spoor. Hij wist, dat Weinor, als expert op het gebied van zonwering, regen- en windbescherming, al langer de focus had gelegd op een rechtlijnig productdesign. Daarom beval hij de familie het kubistische cassettescherm Kubata aan.

Met zijn puristische design en de aanzienlijke afmetingen van tot wel 26 m2 viel het zonnescherm Kubata daadwerkelijk in de smaak bij de huiseigenaren. '’Het scherm past optisch zeer goed bij ons huis'’, constateert de eigenaresse, '’wij hebben vele alternatieven bekeken en bewust voor deze oplossing gekozen.'’ Met zijn kubistische vorm smelt het zonnescherm harmonisch samen met de moderne huisarchitectuur. Zonbescherming en gevel vormen samen een uitgebalanceerde eenheid.

Maar niet alleen het design vormde een belangrijk argument voor het knikarmscherm. '’De rondom gesloten zonneschermcassette beschermt het zonweringdoek en de technische uitrusting veilig tegen weersinvloeden en voor een gecontroleerde afvoer van regenwater zorgt de regenafvoerbuis aan de voorzijde van het uitvalprofiel'’, vertelt de rolluik- en zonweringsexpert. Een ander pluspunt is voor hen de nagenoeg strokende bevestiging van het cassettescherm Kubata aan de wand: '’Zo kunnen regenwater noch vuil de muur onder de zonneschermcassette vervuilen.'’

Royale keuze aan doekdessins en framekleuren

Ook bij de keuze van het zonweringdoek hadden de huiseigenaren concrete voorstellingen. '’Wij wilden een licht, effen zonweringdoek'’, aldus de eigenaresse, '’want uiteindelijk moest het zonnescherm harmoniëren met het totale design van de woning, wat bij een strakke bouwstijl niet zo eenvoudig is.'’ Bij Weinor hadden de huiseigenaren meer dan 140 dessins ter beschikking en ze kozen uiteindelijk een zonweringdoek in harmonisch Off-White. Ook wat betreft de framekleur kozen ze voor een bijpassende witte kleur. Met 50 standaard kleuren en nog eens 150 extra RAL-kleuren was het geen probleem om de juiste kleur te vinden.

Tot nog toe zijn de ervaringen met het cassettescherm Kubata zeer positief. '’Het vlak onder het knikarmscherm is grandioos en de meerwaarde van het zonnescherm maakt de aanschafkosten meer dan waard'’, zegt de eigenaresse verheugd. En niet alleen de eigenaresse is enthousiast, maar ook vrienden en kennissen, wanneer het knikarmscherm met de afstandsbediening tot zijn volledige formaat uitrolt. Het was niet nodig om het scherm bij anderen aan te bevelen, ''de aanblik was al genoeg'’, zegt de eigenaresse met een knipoog.

Uitvoerende weinor partner: Rollo Voigt, Chemnitz
www.rollo-voigt.de

Impressies

Meer informatie over de gebruikte weinor producten:

Kubata / LED Kubata Variant Flat thick

Kubistische design – de perfecte oplossing voor moderne architectuur.