Zonweringdoeken van petflessen: goed voor mens en milieu

Uiterst modern en duurzaam

Collectie in de kijker
Geschreven door: Manuel Kubitza

Zonweringen, met name zonneschermen vormen een natuurlijk hitteschild en zorgen voor een aangenaam klimaat op het terras. Wie houdt van huiselijkheid en tegelijkertijd nog meer wil doen voor het milieu, vindt in de duurzame doeken van 'modern basics blue' beslist het perfecte dessin.

Men neme: gerecyclede kunststof flessen, een van de meest gerenommeerde producenten van outdoorweefsels wereldwijd en de gebundelde competentie van weinor, de Noord-Europese marktleider voor zonwering en regen- en windbescherming op het terras. Dan is een duurzaam geproduceerde collectie zonweringdoeken in uitstekende kwaliteit en moderne uitstraling al bijna een feit. Een hoge mate van leefbaarheid en terrascomfort worden direct meegeleverd.   

Natuurlijke bescherming tegen de hitte met een gerust geweten

De zomers worden steeds warmer. Niet alleen buiten, maar ook binnen stijgen de temperaturen van tijd tot tijd tot onaangename hoogten. Gelukkig is degene, die een zonweringsysteem bezit en zo op natuurlijke wijze voor een goed klimaat zorgt. Want: Aan de ene kant voorkomen zonneschermen van weinor oververhitting van het terras en de daarachter liggende binnenruimten. Aan de andere kant zorgen ze er voor dat het minder energie kost om voor een goed klimaat te zorgen. Dit bespaart grondstoffen en geld. 

Wie bij het plannen van zijn terras aan het milieu denkt, vindt in weinor een partner voor duurzame oplossingen. Met 'modern basics blue' heeft Weinor in 2021 de eerste duurzame collectie zonweringdoeken voor buiten op de markt gebracht, waarvan het zonwerende weefsel Tempotest Starlight Blue met 85 procent gerecycled PET is gecertificeerd volgens de Global Recycled Standard (GRS). Deze is ontwikkeld door de weinor Design Studio in samenwerking met Parà Tempotest en met 28 grotendeels nieuwe doeken uitgebreid tot een omvangrijke deelcollectie voor diverse klantenwensen.

De ecologische voetafdruk: meerdere maten kleiner

weinor geeft uitgerangeerde petflessen een nieuwe levenscyclus en waardeert ze daarnaast op. Belangrijke materialen worden hergebruikt, de CO2-uitstoot neemt af en hulpbronnen worden gespaard. Upcycling in plaats van recycling is het devies, wanneer uit petflessen een chique en tegelijkertijd duurzame collectie zonweringdoeken ontstaat.

Upcycling – hoe werkt dat?

Petflessen horen in de recycling-kringloop! Je weet nooit, wat er nog van hen worden kan! Ze worden tot balen geperst en beginnen daarna met hun eerste CO2-besparende route in de recyclinginstallatie. Na het sorteren en reinigen worden ze van elkaar gescheiden en versnipperd tot kleine kunststof vlokken. 
 

 • Chips graag! 
  Voor de verdere verwerking tot een zonweringdoek moeten van de vlokken chips worden gemaakt. Niets is zo eenvoudig. Het polyester is opnieuw gesmolten, door een soort industriële, spaghettipers gedrukt en tenslotte tot kleine chips gesneden. 
 • Door en door geverfd
  Voor het verven met de complexe spinbadtechniek worden de chips, die in eerste instantie kleurloos zijn, opnieuw gesmolten en van kleurpigment voorzien. Anders dan bij traditionele processen, waarbij garen of weefsel pas na de productie wordt geverfd, ontstaat zo de basis voor garen dat tot diep in de kern is geverfd. Het uiteindelijke resultaat mag er wezen. De weinor zonneschermen beschikken over stralende, langdurige kleuren, die bij lichtinval tot een ware belevenis worden. Trouwens: Bij dit verfproces kan het waterverbruik, in vergelijking met het traditionele verfproces, met tot wel 90% worden verminderd. 
 • Doorlopende vezels voor eindeloos duurzame zonweringdoeken
  De zo geverfde massa wordt door een spindop gespoten. Er ontstaan afzonderlijke, hoogwaardige en elastische doorlopende vezels, die uiteindelijk worden samengevoegd en op spoelen worden gewikkeld. Het garen is klaar voor de weverij. 
 • Italiaans geweven – Duits genaaid 
  Voor het weven kiest weinor voor de besten. De weverij Parà is een van de meest gerenommeerde producenten van outdoorweefsels ter wereld. In Noord-Italië maken de specialisten het hoogwaardige, duurzame en robuuste weefsel, dat vervolgens in Duitsland bij weinor voor elke klant individueel op maat wordt gemaakt.

Robuust en veelzijdig

De doeken van Tempotest Starlight blue zijn conform Oeko-Tex-standaard 100 gecertificeerd en houden meer dan 93% van de UV-straling tegen. 

Een hoogwaardige afwerking met teflon maakt het weefsel ongevoelig voor vervuiling. Het oppervlak is olie-, water- en vuilafstotend. 

In vergelijking met traditionele zonweringdoeken van polyester overtuigt 'modern basics blue' met een aanzienlijk betere milieubalans op het gebied van energieverbruik, emissie en waterverbruik. In getallen uitgedrukt betekent dit: 60% minder energieverbruik, ca. 45% minder CO2-uitstoot door recycling van petflessen en ca. 90% minder waterverbruik door spinbadverven. Gerecycled PET is een eersteklas materiaal. De doeken uit onze nieuwe duurzame collectie doen niets onder voor de succesvolle klassieke weinor collectie zonweringdoeken. De resultaten spreken voor zich. De eerste duurzame GRS-gecertificeerde collectie zonweringdoeken met 85% gerecyclede petflessen is alleen al met zeven design- en milieuprijzen onderscheiden.