SCHUIFDRAAIWAND

Opwaardering van het gebouw door balkonbeglazing en zonwering

De balkons van 72 woningen van een wooncomplex in Åsgårdstrand aan het Noorse Oslofjord zijn uitgebreid met schuif-draaiconstructies van profielloos glas en met verticale zonweringen van de fabrikant weinor. Daardoor is de woonkwaliteit van het complex aanzienlijk toegenomen. 

Als in noordelijke contreien de winter nadert, worden daar de dagen altijd bijzonder kort. Des te belangrijker is het voor de fysieke en psychische gesteldheid van de mensen om juist in deze tijd zo veel mogelijk natuurlijk licht te krijgen. Dit aspect hadden de ontwerpers van het wooncomplex Breidablikk Åsgårdstrand zeker ook voor ogen, toen ze de opdracht gaven om een vierdelig wooncomplex uit de jaren zestig met in totaal 72 woningen in het Noorse Åsgårdstrand te renoveren. Op de balkons werd onder andere gekozen voor de comfortabele schuifdraaiwanden van de serie w26-c. Met deze profielloze glazen systemen kunnen de bewoners langer gebruik maken van hun balkon – zowel 's zomers, als het regent, als ook tijdens koelere overgangsperioden. Zo wordt de woonruimte over het jaar gezien met een aanzienlijke periode verlengd. Gelijktijdig hebben de gebruikers dankzij de aan de zijkant frameloze beglazing het gevoel buiten te zijn. Bovendien werken de ruiten geluidsdempend.

Complete opening van de glaselementen mogelijk

De comfortabele schuifdraaiwand w26-c loopt over een smalle geleidingsrail en past dus op de meeste balkonafscheidingen. Het voordeel van het systeem: de glazen ruiten worden gewoon opzij of om de hoek geschoven en kunnen in een ruimtebesparende parkeerstand worden gedraaid. Bovendien kunnen ze compleet over de hoeken worden geleid. Daarbij kan de openingsrichting naar links, rechts of zelfs naar beide zijden worden gerealiseerd. Dankzij de complete opening heeft de gebruiker het gevoel buiten te zijn op het balkon. Verandert het weer, dan kan de installatie snel weer worden gesloten. Bovendien is de parkeerpositie ideaal om de glazen ruiten probleemloos schoon te maken.

Aanbrengen – inhangen – instellen – klaar

Bij de montage door de weinor partner Hogstad Simon AS was de eerste stap de bevestiging van de bovenste en onderste geleidingsrails. Hierbij is een loodrechte montage van groot belang. Een ander belangrijk punt is de schroefverbinding. Deze moet onder andere bestand zijn tegen de kracht van de wind. Bij het afstellen van de installatie kunnen toleranties ten opzichte van de bouwaansluiting met een hoogtevereffeningsprofiel, dat zich aan de geleidingsrail bevindt, worden gecompenseerd. Dankzij de hoogteverstelling van het steunloopwerk is het parallel uitlijnen van de vleugels ten opzichte van elkaar mogelijk.


Betrouwbare zonwering dankzij verticale zonneschermen

Niet in de laatste plaats vanwege de vaak laagstaande, verblindende zon was ook een zonwering bij de installatie nodig. Deze beschermt bovendien tegen een oververhitting van het balkongedeelte met de beglazing. Het in Åsgårdstrand gebruikte systeem VertiTex van weinor is uitgerust met een kabelvoering en kan variabel worden bevestigd. De decente kast vormt een harmonieuze eenheid met de beglazing. En het hoogwaardige, vuil- en waterafstotende doek vormt een optische verfraaiing van de gevel van het gebouw. Het resultaat: het al wat oudere gebouw ziet er mooi uit voor voorbijgangers, voor de gebruikers neemt de kwaliteit van wonen toe en de beheerder profiteert van een winstgevende investering.


Uitvoerende weinor partner: Hogstad Simon AS

Fotos: weinor / Hogstad Simon AS

Impressies

w26-c
w26-c
w26-c
w26-c
w26-c