Grenzen aan de confectietechniek

weinor is het in de afgelopen jaren gelukt knikvouwen tot een minimum te beperken. Toch kunnen knik- en wikkelvouwen, ondanks een uiterst zorgvuldige productie nooit volledig uitgesloten worden. Deze zijn eigenlijk niet echt storend en verminderen in geen geval de kwaliteit van uw zonnescherm.

Producteigenschappen van zonneschermdoeken

Zonneschermdoek heeft op de eerste plaats een zonwerende functie. Het doek zorgt voor schaduw en beschermt tegen fel licht, uv-straling en overmatige hitte. Daarnaast zorgt het door het design en de kleur van het doek voor een aangename sfeer. Ondanks moderne, geperfectioneerde en zorgvuldige productiemethoden is het niet mogelijk kleine “schoonheidsfouten“ in de verwerkte doeken te vermijden. Om deze reden moeten wij zulke “onregelmatigheden“ als grond voor klachten uitsluiten. De door ons verwerkte weefsels voldoen aan strenge technische eisen en worden in het productieproces aan uitgebreide tests in het laboratorium onderworpen. D.m.v. beproefde methodes worden gewicht, max. trekkracht, max. uitzetting, scheurkracht, waterdruk-bestendigheid, zonne-energie-gedrag en verdere eigenschappen consequent gecontroleerd.

1. Knikvouwen
Ontstaan bij de confectionering en bij het vouwen van het zonneschermdoek. Bij de vouw kan bij tegenlicht, vooral bij lichte kleuren, een donkere streep zichtbaar worden.

Knikvouwen

Knikvouwen

Streepvorming bij knikvouwen bij tegenlicht

Wikkelvouwen

Wikkelvouwen

Wikkelvouwen in het midden van de doekbaan

Wafelvorming

Wafelvorming

Golving van het doek naast een naad

2. Golfvorming bij de naadZonneschermdoeken worden in de regel uit ca. 120 cm brede banen geconfectioneerd. Bij het aan elkaar naaien bevinden zich bij de naden en zomen twee lagen stof. Als het zonneschermdoek opgewikkeld wordt, treden er tussen deze twee lagen stof spanningen op. Door de dikte van de doeken (ca. 0,5 mm) moet de bovenste baan bij het opwikkelen een langere weg afleggen dan de onderste baan – dit verschil bij het opwikkelen bedraagt bij één omwenteling van de doekas al 3,14 mm. Over de totale oprollengte van het doek worden de naden en de zijzoom uitgerekt. Dit leidt op deze plaats tot doorhangen – het doek gaat hier golven. Dit onvermijdelijke effect heeft geen invloed op de kwaliteit, de functie en de levensduur van de doeken.

3. Effect van honingraatvorming
Zonneschermdoeken worden in de uitvalrichting aan elkaar genaaid, waardoor de trekspanning op de kettingdraad werkt. Deze worden dichter geweven dan de inslagdraden om trekkrachten optimaal op te vangen. Hierdoor ontstaat – afhankelijk van de weersinvloeden en doekafmetingen – het effect van honingraatvorming. Dit effect wordt door een ongunstige lichtinval of door vocht, vooral als men het doek nat in laat lopen, versterkt. Om het regenwater weg te laten lopen, dient de doekhelling min. 14 graden te bedragen. Dit voorkomt, dat er water op het doek blijft staan en dat er zich vuile strepen vormen. Dit effect heeft geen invloed op de kwaliteit, de functie of de levensduur van de doeken.

Meer informatie kunt u in de brochure “richtlijnen voor de beoordeling van geconfectioneerde zonneschermdoeken“ van het Industrieverband Technische Textilien-Rollladen-Sonnenschutz e.V., Fliethstraße 67, D-41061 Mönchengladbach vinden

Advies van weinor

Zonneschermen en serre-zonwering dient u bij regen en wind in te laten lopen. Doeken, die nat geworden zijn, kunnen in versterkte mate wikkelvouwen vertonen.

Vakhandelaar vinden

in uw regio